Tomas Norström (polismästaren), Moa Gammel Ginsburg (regi), Alexej Manvelov (Ferdinand Fransson) Polly Stjärne (Maja), Rani Pyne (Klara) och Nils Kendle (Lasse) Foto: Pelle T Nilsson, SPA Fotograf/Källa: Pelle T. Nilsson, SPA

Den svenska biopubliken tog emot LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ-TÅGRÅNARENS HEMLIGHET med glädje i helgen. Nästan 44 000 barn och vuxna såg filmen. Det är den första svenska filmen på över ett år som öppnar som nummer ett. – Jag är så glad över att en kommersiell barnfilm med höga konstnärliga ambitioner lockat så stor publik, säger Moa Gammel Ginsburg, regissör.

Premiärhelgen för den sjätte filmen om deckarduon Lasse och Maja lockade många till biograferna. Närmare bestämt nästan 44 000 och nu placerar sig filmen på förstaplatsen på biotoppen. Senast en svensk film knep platsen var för ett år sen, då med filmen “Britt-Marie var här”, även den producerad av SF Studios.

– Jag är så glad över att en kommersiell barnfilm med väldigt höga konstnärliga ambitioner som inte bara bygger på framåtrörelse och spänning, men även stämning och känslor – får sådan stor publik, säger Moa Gammel Ginsburg som gör filmregidebut med LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ – TÅGRÅNARENS HEMLIGHET.

Martin Widmark som är författaren till de hittills 28 utgivna böckerna om LasseMajas detektivbyrå har varit med från manusstadiet fram till inspelning och premiär:

– Filmen har hittat böckernas rytm. Det händer mycket, men det går så pass långsamt att den unga biobesökaren hinner följa med. Då behövs inga explosioner och biljakter. Jag tror att det är en av förklaringarna till att den mottas så fint, säger Martin.

– Det här är ett kvitto på att höga ambitioner lönar sig. Vi har skapat en film med alla LasseMaja-ingredienser, och är dessutom gjord med sådan höjd i varje detalj från manus, musik till scenografi, fotografi och mysterium. Jag är mäkta glad att så många tagit den till sig och hoppas att fler får uppleva den här långfilms-pärlan, säger Filippa Torstensson, producent SF Studios.

Annika Sucksdorff, filmchef på SF Studios fyller i:
– Producenten Filippa Torstensson har tillsammans med debuterande regissören och underbarnet Moa Gammel Ginsburg bildat ett dream-team, som levererade precis det de lovat och lite till! Att vi dessutom fördjupat dialogen med upphovs-personerna Martin Widmark och Helena Willis känns helt rätt då man ska erbjuda tittarna en härlig stund i Valleby med sina favoritkaraktärer!

LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ –TÅGRÅNARENS HEMLIGHET visas på bio över hela landet.

Nils Kendle och Polly Stjärne spelar Lasse och Maja och Moa Gammel Ginsburg regisserar. I rollen som Klara ser vi Rani Pyne. Tomas Norström spelar Polismästaren och de nya karak-tärerna spelas av Tomas von Brömssen, Alexej Manvelov, Anna Bjelkerud, Lia Boysen, Ulla Skoog, David Wiberg, Peter Viitanen med flera.

Lasse och Maja har fått sin detektivbyrå nedlagd av polischefen i närliggande Kristinelund när Klara söker upp dem. Hon behöver hjälp med att bevisa att hennes pappa Ferdinand är oskyldig till tågrånet han dömts för. Lasse och Maja ser nu sin stora chans att få upprättelse, att visa att de visst kan lösa brott!
Snart ska ett nytt kassaskåp fullt med pengar transporteras med tåget. Det finns många misstänkta och de börjar komma något på spåren. Saken är bara den att Ferdinand har rymt från fängelset och är försvunnen.

Produktionen för TÅGRÅNARENS HEMLIGHET har en majoritet av kvinnor i ledande roller. Moa Gammel Ginsburg gör sin filmregidebut och Filippa Torstensson producerar för SF Studios i samproduktion med Film i Väst och SVT. Guldbaggebelönade Ita Zbroniec-Zajt (“Yarden”, “Min faster i Sarajevo”) är filmens fotograf och för musiken står Lisa Holmqvist, som också hon erhållit en Guldbagge för originalmusiken till filmen “Flocken”. Guldbaggenominerade Pelle Magnestam (“Labyrinth”, “Tjuvarnas jul”) är filmens scenograf.

LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ - TÅGRÅNARENS HEMLIGHET är en fristående berättelse skriven av manusförfattarna Henrik Engström och Mattias Grosin (“LasseMajas Detektivbyrå – Det första mysteriet”, ”Rebecka Martinsson”).

Filmen produceras av SF Studios Production AB i samproduktion med Film i Väst, SVT, AB Svensk Filmindustri och med stöd av Svenska Filminstitutet.

För pressbilder se SFs presswebbEtt förstärkt nätverk från två olika infallsvinklar. Vi ser människan, innehållet, idéerna och därigenom gör vi affärerna.


Kontakt


Elcim Yilmaz

Founder & Igniter

elcim@superturken.se

+46 (0)733-41 41 80

Johanna Löf

Strategic Communication Wizard

johanna@jolof.se

+46 (0)765-40 17 33